Maki türleri nelerdir?
Maki terimi Akdeniz ikliminin bitki örtüsünü ifade eder. Tüm yıl boyunca yeşil kalan alçak bodur ağaçlardan ve çalılardan oluşur. Yaprakları yazın kuraklığa dayanacak şekilde sert, kaygan veya kadifemsi tüylerle kaplıdır. Maki’nin başlıca türleri; defne, mersin, çilek ağacı, zakkum, zeytin ağacı, harnup ağacı ve kermes meşesidir.
Zeytin maki midir?
Bitkilerde durum böyledir çünkü çevre yeterli su içermez. Ancak maki bitki örtüsünde hala birçok ağaç türü bulunmaktadır. Maki bitki örtüsünde bulunan ağaçlar arasında en önemlileri şunlardır: Yabani zeytin ağacı.
Maki Türkiye’de nerede görülür?
Pseudomachia, Marmara ve Karadeniz kıyılarında gözlemlenebilir. Maki türleri, Akdeniz ikliminde kışlar ılıman geçtiği için yapraklarını dökmezler. Karadeniz kıyısında kışlar daha soğuk geçtiği için bazı türler yapraklarını döker.
Kızılçam ve maki nerededir?
Ülkemizde kızılçam ve maki ağaçları Güney ve Batı Anadolu’da, özellikle Akdeniz, Ege ve Marmara Denizi kıyılarında bulunmaktadır.
Süpürge çalısı maki mi?
Tipik Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü yerlerde makiyi oluşturan başlıca türler; çilek (Arbutus unedo), sandal ağacı (A.andrachne), funda (Erica arborea), süpürge otu (Calluna vulgaris), menengiç (Pistacia terebinthus) ve sakız (Pistacia lentiscus), mersin (Pistacia lentiscus), harnup (Ceratonia siligua), meşe…
Lavanta maki mi garig mi?
Garig, Akdeniz ve Ege kıyılarında makilerin tahrip olduğu alanlarda bulunan, çok kısa, dikenli çalılardan oluşan bir bitki topluluğudur. Lavanta, kekik, funda, yasemin ve süpürge gibi türleri vardır. Frigana olarak da adlandırılır.
Defne maki mi?
Makilikte bulunan çok sayıda ağaç türü arasında yabani zeytin ağacı, funda, katran ardıcı, harnup, sakız ağacı, labdanum, böğürtlen, zakkum, sandal ağacı, Akdeniz defnesi, menengiç, mersin (bitki), dut (dağ çileği), kermes meşesi, holm meşesi sayılabilir.
Maki neyin tahribi?
Bölgedeki kalıcı orman örtüsünün baskın elemanı olan Pinus brutia’nın tahribi sonucu bölgede maki oluşumu gerçekleşmektedir.
Ihlamur maki mi?
Ihlamur ağacı, ıhlamurgiller familyasından bir ağaç türüdür. 30 metreye kadar boylanabilen Anadolu’nun görkemli ağaçlarından biridir. Hızlı büyüyen ağaç türlerinden biridir. Kışın yapraklarını döken ve ılıman iklimlerde yetişen bir ağaç türüdür.
Zakkum maki mi?
Akdeniz iklimine en iyi uyum sağlayan maki türü zeytin ağaçlarıdır. Defne, mersin, çilek ağacı, harnup ve zakkum maki türlerinin yaygın örnekleridir.
Yalancı maki nedir?
Sahte maki olarak da adlandırılan Pseudomachia, nemli ormanların tahribatı sonucu ortaya çıkan maki benzeri bitki topluluklarını ifade eder. Maki’nin aksine, pseudomaquis hem maki türlerini hem de nemli orman tiplerini içerir.
Erguvan maki mi?
Morfolojik ve botanik özellikleri: Genel dağılım alanı Güney Avrupa ve Batı Asya’dır. Türkiye’nin güney, batı ve hatta kuzey Anadolu kıyılarında yetişir. Akdeniz kıyısındaki maki oluşumunun tipik unsurlarından biridir.
Maki ağaçları nelerdir?
Maki bitki örtüsü çalılar ve alçak ağaçlarla kaplı bir bitki örtüsüdür. Bu bitki örtüsünde zeytin, funda, kekik, mersin, lavanta, çalı çileği, akasya ve defne gibi bitki türleri yaygındır.
Kızılçam nasıl ayırt edilir?
Kızılçam yaklaşık 25 metre yüksekliğe ulaşabilir. Kızılçamı diğer çam türlerinden ayıran en çarpıcı özellik gövde rengidir. Kızılçamın gövdesi kızıl kahverengidir. Adını gövde renginden almıştır.
Neden Kızılçam?
Kabuğu pürüzsüz gri renkteyken, yaşlandıkça koyu kırmızı, kalın bir kabuk haline gelir. Yeni sürgünler kırmızımsı renktedir. Adını öncelikle kızılçamdan alır.
Yalancı maki adı nedir?
Pseudomachia, sahte maki olarak da bilinir. Bu maki benzeri bitkiler, örneğin Karadeniz bölgesinde bir orman yangını çıktığında ve bitki örtüsü zarar gördüğünde ortaya çıkabilir. Nem seven çalı topluluklarının genel adıdır.
Step türleri nelerdir?
Bozkır bitki topluluğunun başlıca türleri kısa ot, ayrık otu, sütleğen, tepeli ot, açık deniz otu, kaz otu, yabani arpa, püskül çayır, hardal otu, beşik otu, papatya otu, yavsan otu, gelincik, papatya, hatmi, kekik, sütleğen, bal özü, yabani gül, böğürtlen ve daha birçok bitkidir.
Garig türleri nelerdir?
Garig’in başlıca türleri; Kermez meşesi, Akçakesme, kekik, adaçayı, labdanum, katran ardıcı ve astragalus’tur. Garig formasyonu Frigana olarak da adlandırılır.
Kaç çeşit bitki örtüsü vardır?
DOĞRU; Yaprak döken ormanlar savanlar, çöller, bozkırlar, lemurlar, ormanlık alanlar, tayga ormanları ve tundralar olarak sıralanır.