Çarpıtma nedir etik?
Sahtecilik: Önyargı, istatistiksel veriler gibi araştırmalardaki belirli veri noktalarının, doğru sonuçların elde edilmesini engelleyecek şekilde manipüle edilmesidir.
Çarpıtma nedir araştırma?
Önyargı: Araştırmanın veri toplama araçları, ekipmanları veya süreci; verileri veya sonuçları uygunsuz şekilde değiştirerek veya araştırma kayıtlarından bazılarını atlayarak manipüle etmek mümkündür (Bulger, 2002).
Akademik yazımda çarpıtma nedir?
Tahrif; araştırma kayıtlarının veya elde edilen verilerin kasıtlı olarak tahrif edilmesi, araştırmada kullanılmayan cihaz veya malzemelerin kullanılmış gibi gösterilmesi, araştırma sonuçlarının çarpıtılması veya desteklenen kişi ve kuruluşların çıkarları doğrultusunda verilerin atlanmasıdır.
Etik ihlal türleri nelerdir?
Üniversitelerde Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Rehberi’nde hangi tür etik ihlalleri yer almaktadır? … Doçentlikteki etik ihlalleri ile diğer kademelerdeki etik ihlalleri arasında bir fark bulunmamaktadır…•28 Eylül 2023
Matzinger olayı nedir?
Matzinger olayı: Matzinger, makalenin diğer yazarı olan Mirkwood’un köpeği olduğunu açıklar. Daha sonra derginin editörü, Matzinger’in makalesini artık dergisinde yayınlamayacağını duyurur. Editör hayatta olduğu sürece, Matzinger’in makalesini o dergide yayınlamayacaktır.
Etik türleri nelerdir?
Etik; iki başlık altında incelenebilir: toplumsal etik ve küresel etik. Toplumsal etik, insanın sosyal bir varlık olarak yaşadığı toplumun genel kabul görmüş değer yargılarını ifade ederken; küresel etik kısaca iş etiğinin ve toplumsal etik değerlerin uluslararası kabulü olarak tanımlanabilir.
Çarpıtmak ne demek?
First Draft’a göre çarpıtılmış içerik, “bir konu veya bireyleri ilgilendiren konuların bir yönünü yanlış temsil ederek bilginin yanıltıcı şekilde kullanılması” olarak tanımlanabilir.
Çarpıtma nedir örnek?
Bu düşünce biçimi, bir kişinin başkalarının kendisi hakkında ne düşündüğünü bilmesi gerektiğidir. Örneğin; konuştuğunuz arkadaşınız aniden esnemeye başladığında, “Ben onu sıktım, o da benden sıkıldı” diye düşünmek bilişsel çarpıtmaya bir örnektir.
Bilgiyi çarpıtmak ne demek?
Dezenformasyon, kasıtlı olarak yayılan yanlış veya doğru olmayan bilgidir. Bilginin çarpıtılması anlamına gelir. Rakibi aşağılamayı, küçük düşürmeyi ve küçük düşürmeyi amaçlayan karşı propagandaya benzer.
Çarpıtılmış düşünce nedir?
Bilişsel çarpıtmalar veya çarpık düşünme olarak da adlandırabileceğimiz düşünce hatalarını, danışanın sürekli olarak yanlış ve yardımcı olmayan düşünceleri olarak tanımlayabiliriz. Danışanı rahatsız eden düşüncelerin çoğu çarpıtılmış ve gerçek dışıdır.
Duplikasyon nedir etik?
Çoklu yayın (çoğaltma): Aynı veri ve sonuçların birden fazla yayında sunulduğu bu tür aldatmaca basit görünebilir, ancak aslında ciddi boyutlara ulaşabilen bir uygulamadır. Bu gruba aynı makalenin farklı dillerde yayınlanması da dahildir.
Çarpıtma nedir psikolojide?
Bilişsel çarpıtma, düşünme hatası olarak da adlandırılır, psikoloji ve bilişsel terapide yaygın olarak kullanılan bir terimdir. İnsanların olayları, durumları veya kendilerini yanlış yorumlama eğiliminde olduğu düşünme hatalarını ifade eder.
Çarpıtma etik ihlali nedir?
Sahteciliğin etik ihlali, gerçekte var olmayan veri veya bilgileri kullanarak bilimsel bir yayın oluşturmak (masa başı yayın olarak da adlandırılır) olarak tanımlanabilirken, önyargının etik ihlali, bilimsel çalışmanın sonuçlarını anlamlı kılmak amacıyla var olan veri veya bilgilerin değiştirilmesi veya manipüle edilmesi olarak tanımlanabilir.
En çok bilinen etik ilkeler nelerdir?
Temel etik ilkeler * Dürüstlük, insan onuruna ve emeğe saygı, özerklik, adalet, akademik özgürlük, sorumluluk, güven, doğruluk, tarafsızlık, açıklık, özeleştiri, koruma, çevreye, doğaya ve yaşam haklarına duyarlılık bu ilkelerin temelini oluşturur.
Etik hatalar nelerdir?
İntihal, çoğaltma, sahte yazarlık/yazarlığın reddedilmesi, araştırma/veri tahrifi, makale dilimleme, dilimleyerek yayınlama, telif hakkı ihlali ve çıkar çatışmalarını gizleme etik olmayan davranış olarak kabul edilir.
Duplikasyon nedir etik?
Çoklu yayın (çoğaltma): Aynı veri ve sonuçların birden fazla yayında sunulduğu bu tür aldatmaca basit görünebilir, ancak aslında ciddi boyutlara ulaşabilen bir uygulamadır. Bu gruba aynı makalenin farklı dillerde yayınlanması da dahildir.
Deontolojik etik yaklaşım nedir?
Deontoloji, bir mesleğin icrasında uyulması gereken ahlaki değerleri ve etik kuralları inceleyen normatif bir etik teoridir. İnsanların belirli görevleri olduğunu varsayan ahlaki doktrinlere dayanır ve bu doktrinlerden kaynaklanan görev ve kuralların farklı mesleklerdeki somut izdüşümlerini inceler.
İntihal nedir, türleri nelerdir?
Cambridge Üniversitesi’ne göre intihal örnekleri şunlardır: Başka birinin eserini kaynak göstermeden olduğu gibi alıntılamak. İnternet’ten kopyalayıp yapıştırmak, tabiri caizse, 2020
Dilimleme nedir etik?
Araştırma sonuçlarını, araştırmanın bütünlüğünü bozacak ve uygunsuz bir biçimde parçalara bölerek yayınlamak.