Akılcılık nedir Atatürk?
Akılcılık ve Bilimsellik * Bilim vurgusu; akılcılık, insana düşünme ve gerçeği bulma yeteneği veren ilkedir. * Akılcılık ve bilimsellik, laiklik ilkesini tamamladığı gibi diğer temel ilkelerin de temelini oluşturur.
Akılcılık ne anlama gelir?
Rasyonalite, bilginin kaynağının akıl olduğunu belirtir; doğru bilginin ancak akıl ve düşünme yoluyla elde edilebileceğini savunan felsefi yaklaşıma verilen addır. Bu nedenle kesin ve evrensel bilgi ancak akıl ve tümdengelimli metodolojik yaklaşımla elde edilebilir.
Atatürk akıl yürütmede nasıl?
Atatürk’ün devrimci yaklaşımı, akıl ve mantığı toplumsal gelişime dahil etme ilkesine dayanır. Aşağıdaki sözleri, akıl ve mantığa verdiği değeri en iyi şekilde ifade eder: “Akıl, mantık ve zekâyla hareket etmek en büyük özelliğimizdir. Tüm hayatımızı belirleyen olaylar bunun kanıtıdır.”
Atatürk’ün en önemli ilkesi nedir?
Atatürk, ülkeyi kalkındırmak ve milleti çağdaş medeniyet seviyesine çıkarmak için “devletçilik” ilkesini benimsedi.
Atatürk’ün meşhur sözü nedir?
Atatürk’ün Atasözleri: “Ben Türk’üm” diyene ne mutlu. Benim naçiz bedenim bir gün toz olacak, ama Türkiye Cumhuriyeti sonsuza dek yaşayacak. Bu millete çok şey öğretebilirdim, ama sana hizmet etmeyi öğretemedim. Yurtta barış, dünyada barış. Sizden ölmenizi istiyorum.
Akılcılık hangi filozof?
Felsefi düşünce tarihinde Platon bilinen ilk rasyonalistti. Rasyonalist bilgi kuramı aynı zamanda onun siyasi felsefesinin de temelini oluşturdu. Platon’un idealar kuramına göre iki evren vardır.
Rasyonalizm’i kim kurdu?
Rasyonalizmin kurucusu Rene Descartes, duyular aracılığıyla elde edilen a posteriori bilgiyi eleştirmiş ve bunu yanıltıcı olarak nitelemiştir.
Dinde akılcılık nedir?
Rasyonalistler, İslam dünyasında akla güvenen, Tanrı’ya akıl ve pozitif bilimlerle ulaşılabileceğini savunan düşünce ekolünün mensuplarıdır.
Kritisizm ne demek?
Eleştiri, bilgi edinme sürecinde hem aklın hem de deneyimin rolünü vurgulayan felsefi bir yaklaşımdır. Immanuel Kant tarafından geliştirilen bu hareket, rasyonalizm ve ampirizmi birleştirir ve bilginin sınırları ve koşullarıyla ilgilenir.
Atatürk’ün akıl yürütme sözü nedir?
“Dünyadaki her şeyin, medeniyetin, hayatın ve başarının en hakiki rehberi bilimdir. İlim ve bilimden başka bir rehber aramak gaflettir, cehalettir ve doğru yoldan sapmaktır.
Atatürk dimitrina için ne dedi?
“Dilberay” filminin ortak yapımcılarından Fikri Harika, Atatürk’ün, “Gençliğimi Sofya’da bıraktım” dediği Bulgar kızı Dimitrina’ya olan imkânsız aşkını, aynı isimli filmle beyazperdeye taşıyor.
Mustafa Kemal Atatürk’ün akıl hocası kimdir?
Şemsi Efendi. Şemsi Efendi (1851, Selanik – 1917, Eyüpsultan, İstanbul) Osmanlı eğitimcisidir.
Akılcılık ilkesi nedir?
Rasyonalite, bilginin kaynağının akıl olduğunu belirtir; doğru bilginin ancak akıl ve düşünme yoluyla elde edilebileceğini savunan felsefi yaklaşıma verilen addır. Bu nedenle kesin ve evrensel bilgi ancak akıl ve tümdengelimli metodolojik yaklaşımla elde edilebilir.
Akılcılık nedir inkılap?
Akılcılık, yani sorunlara akılcı bir bakış açısıyla yaklaşmak, Kemalizmin bir diğer ilkesidir. Kemalizmin tüm ilkeleri temelde akılcılık, bilimcilik ve gerçekçilikten kaynaklanır. Başka bir deyişle, akılcılık, bilimcilik ve gerçekçilik tüm bu ilkelerin özünü oluşturur.
Kemalizm nedir?
Kemalizm taklit üzerine değil, çalışma üzerine kuruludur. Milletin öz değerlerine ulaşmayı hedefler; yani yukarıda da belirtildiği gibi halktan ilham alır. Özleri aynı kalsa da yenilenebilir ve yenilenmeye açık ideolojiler ölmez. Bu olguya uygun olarak Kemalizm gelişmeye açık, kalıplara kapalıdır.
Atatürk’ün akıl yürütme ile ilgili sözleri nelerdir?
Sadece akılcılık ve bilim aydınlanmaya, refaha ve mutluluğa yol açacaktır. Başka yolu yoktur.” Maneviyat, hayatta maddi başarı için en gerçek rehberlik bilimidir. Bilimdir. Bilim ve fennin dışında rehberlik arayışı dikkatsizliktir, cehalettir (doğru yoldan sapmadır).
Atatürkçü görüşü nedir?
Atatürk’ün, Türk milletinin bugün ve gelecekte tam bağımsızlığını, huzur ve refahını sağlamak, akıl ve bilimin rehberliğinde Türk kültürünü çağdaş uygarlık düzeyine ulaştırmak amacıyla ortaya koyduğu gerçekçi düşünce ve ilkelere Kemalizm veya Kemalist düşünce sistemi denir.
Akılcılık ve bilimsellik Atatürk ilkelerinden hangisini bütünler?
Akılcılık, yani sorunlara akılcı bir bakış açısıyla yaklaşmak, Kemalizmin bir diğer ilkesidir. Kemalizmin tüm ilkeleri esasen akılcılıktan, bilimcilikten ve gerçeklikten gelir. Çünkü bu ilkeler fanteziden veya teoriden değil, doğrudan hayattan kaynaklanır.
Atatürk’ün inkılapçılık ilkesi nedir?
Atatürk’e göre “Gerçek devrimciler, halkın ruhunda ve vicdanında ilerleme ve yenilik devrimine götürmek istediği gerçek eğilimi nasıl nüfuz edeceğini bilenlerdir.” Yani devrimci, ruhlara ve vicdanlara seslenir ve insanları bu yola yönlendirir.
Tavsiyeli Bağlantılar: Norveç Kaç Ay Kış